Strona główna rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Za nami XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w którym wzięli uczniowie z 27 szkół z całego świata. W tym roku wiodącym tematem było dziedzictwo kulinarne.

- Bohaterami konkursu byli uczniowie oraz ich nauczyciele. Uczestnicy przygotowali piękne potrawy i pracowali przy tym w oparciu o dziedzictwo kulinarne swojego regionu. Budująca jest symbolika stołu w tym kontekście – na talerzach widać było różnice kulturowe, ale sam moment posiłku i wspólnego zasiadania do stołu nas jednoczy – zauważa Dorota Romańska, wicedyrektorka Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, gdzie organizowany jest Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych.

Uczniowie współzawodniczyli w pięciu kategoriach: kucharz, kelner, barman i cukiernik oraz w wewnętrznym szkolnym Konkursie Kucharza. W szranki stanęło 27 kucharzy, 19 barmanów, 26 kelnerów i 26 cukierników, a także 12 kucharzy w konkursie wewnętrznym. W konkursie wzięli udział uczniowie z 27 szkół z całego świata. Jury konkursu stanowili głównie profesjonaliści: restauratorzy, szefowie firm cateringowych oraz zawodowi kelnerzy, barmani, cukiernicy czy szefowie kuchni, a także nauczyciele. W uroczystości wręczenia nagród laureatom konkursu uczestniczyła Anna Korfel-Jasińska, zastępczyni prezydenta Miasta Krakowa ds. Edukacji, Sportu i Turystyki.

– Osiem drużyn było zagranicznych, jedna z nich przyleciała do nas z Chin – opowiada Zbigniew Kurleto, przewodniczący sekcji gastronomicznej Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej i współorganizator konkursu. - Młodzież miała za zadanie przygotować danie charakterystyczne dla swojego regionu. Polskie drużyny postawiły głównie na dania tradycyjne w nowoczesnej aranżacji, zaś goście zagraniczni włączyli w część dań akcenty polskie. Konkurs kelnerski pokazał z kolei jak ważnym elementem posiłku jest jego odpowiednia celebracja. Cieszy mnie wysoki poziom konkursu, ponieważ przez lata zawód kelnera nie cieszył się estymą, ale obecnie zaczyna się odradzać – stwierdził Kurleto i dodał, że konkurs cieszy się sporym zainteresowaniem branży gastronomicznej. – Restauratorzy znajdują u nas swoich przyszłych pracowników, a szefowie kuchni mogą odłowić największe talenty. Poniekąd współorganizuję ten konkurs, ponieważ też poszukuję osób, które przejmą moją schedę – uzupełnił Kurleto.

Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - os. Złotej Jesieni 16 we współpracy z Agencją Rynku Rolnego - Odział Terenowy w Krakowie, Małopolskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników, Klubem Szefów Kuchni, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Okręg Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.

Zwieńczeniem konkursu była wieczorna gala, która odbyła się w Czeczotce. Podczas gali wyróżnienia przyznane przez Fundację Klubu Szefów Kuchni za pracę na rzecz rozwoju kultury gastronomicznej w Małopolsce otrzymali: Robert Sowa, Wiesław Zuzek, Stefan Przebindowski, Jerzy Sosnowski i Robert Makłowicz. Podczas szkolnego konkursu swoje wyróżnienie odebrała Ewa Wachowicz.

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych to jedno z wydarzeń wpisanych w kalendarz Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

 

_m6b2888.jpg
_m6b2901.jpg
_m6b2923.jpg
_m6b2928.jpg
_m6b2937.jpg
_m6b2961.jpg
_m6b2969.jpg
_m6b2972.jpg
_m6b2996.jpg
_m6b2998.jpg
_m6b3026.jpg
_m6b3036.jpg
_m6b3061.jpg
_m6b3065.jpg
_m6b3079.jpg
_m6b3110.jpg
_m6b3134.jpg
_m6b3172.jpg
_m6b3178.jpg
_m6b3188.jpg
_m6b3191.jpg
_m6b3195.jpg
_m6b3196.jpg
_m6b3200.jpg
_m6b3202.jpg
_m6b3204.jpg
_m6b3207.jpg
_m6b3212.jpg
_m6b3216.jpg
_m6b3218.jpg
_m6b3222.jpg
_m6b3226.jpg
_m6b3227.jpg
_m6b3231.jpg
_m6b3234.jpg
_m6b3236.jpg
_m6b3239.jpg
_m6b3247.jpg
_m6b3251.jpg
_m6b3253.jpg
_m6b3255.jpg
_m6b3260.jpg
_m6b3267.jpg
_m6b3269.jpg
_m6b3289.jpg
_m6b3298.jpg
_m6b3356.jpg
_m6b3358.jpg
_m6b3371.jpg
_m6b3400.jpg
_m6b3411.jpg
_m6b3419.jpg
_m6b3456.jpg
_m6b3492.jpg
_m6b2888.jpg
_m6b2901.jpg
_m6b2923.jpg
_m6b2928.jpg
_m6b2937.jpg
_m6b2961.jpg
_m6b2969.jpg
_m6b2972.jpg
_m6b2996.jpg
_m6b2998.jpg
_m6b3026.jpg
_m6b3036.jpg
_m6b3061.jpg
_m6b3065.jpg
_m6b3079.jpg
_m6b3110.jpg
_m6b3134.jpg
_m6b3172.jpg
_m6b3178.jpg
_m6b3188.jpg
_m6b3191.jpg
_m6b3195.jpg
_m6b3196.jpg
_m6b3200.jpg
_m6b3202.jpg
_m6b3204.jpg
_m6b3207.jpg
_m6b3212.jpg
_m6b3216.jpg
_m6b3218.jpg
_m6b3222.jpg
_m6b3226.jpg
_m6b3227.jpg
_m6b3231.jpg
_m6b3234.jpg
_m6b3236.jpg
_m6b3239.jpg
_m6b3247.jpg
_m6b3251.jpg
_m6b3253.jpg
_m6b3255.jpg
_m6b3260.jpg
_m6b3267.jpg
_m6b3269.jpg
_m6b3289.jpg
_m6b3298.jpg
_m6b3356.jpg
_m6b3358.jpg
_m6b3371.jpg
_m6b3400.jpg
_m6b3411.jpg
_m6b3419.jpg
_m6b3456.jpg
_m6b3492.jpg
pokaż metkę
Osoba publikująca: Marcin Luboń
Podmiot publikujący: Kulinarny Kraków
Data publikacji: 2019-03-09
Data aktualizacji: 2019-03-09
Powrót

Zobacz także

Znajdź