Wydarzenia
Jadalny Kraków po raz drugi
2024-04-15
Projekt „Jadalny Kraków” powrócił. To druga edycja inicjatywy, która porusza szeroki i ważny temat suwerenności żywnościowej.
O jedzeniu w sztuce. Wystawa w MOCAK-u
2024-04-12
Jedzenie w sztuce to 11. wystawa z flagowej serii Muzeum Sztuki Współczesnej w Krakowie MOCAK, w której konfrontowane są ważne obszary życia z refleksjami artystów. Wcześniej przyglądano się tematom takim jak: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka, analizując zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów.
Polska sztuka kulinarna z twistem podbija serca turystów
2024-03-27
Kulinaria coraz częściej występują jako przewodni motyw prezentacji zagranicznych, co związane jest z nadal dynamicznie rozwijającym się trendem turystyki miejskiej i kulturowej. Czy nasz gastronomiczny potencjał jest równie duży jak Neapolu, Marsylii, Barcelony czy Porto?
Za nami pierwszy Dzień Obwarzanka
2023-06-19
We wtorek, 20 czerwca odbyła się pierwsza edycja Obwarzanek Day. Z tej okazji Żywe Muzeum Obwarzanka przygotowało kilka atrakcji dla mieszkańców i turystów.
Polskie miasta w prestiżowym Przewodniku Michelin
2023-03-23
Polska Organizacja Turystyczna i Michelin Guide podpisali porozumienie w sprawie umieszczenia polskich miast w znanym na całym świecie Przewodniku Michelin. Promocją zostały objęte Warszawa, Kraków i Poznań, a także ich okolice.
Konferencja MADE FOR Restaurant w Małopolskim Ogrodzie Sztuki za nami
2021-09-29
Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, która odbyła się 26 października, w Małopolskim Ogrodzie Sztuki – Teatrze im. Juliusza Słowackiego miała za zadanie przygotować restauratorów i branżę gastronomiczną na kolejne lata pracy w nowej rzeczywistości. Jaka powinna być restauracja w 2022 roku? Jak prowadzić rentowny biznes w dobie koronawirusa?
Konferencja MADE for Restaurant 2021
2021-04-29
Konferencja MADE FOR Restaurant 2021, edycja FIGHTERS odbyła się 20 kwietnia br. i miała na celu przekazanie wiedzy oraz doświadczeń TOP 20 Restauratorów, którzy opowiadając swoje historie sukcesów i porażek w trakcie pandemii, przedstawili osobiste recepty na funkcjonowanie w tych trudnych czasach.
Podsumowanie projektu SlowFood-CE
2021-04-29
Kraków zakończył realizację międzynarodowego projektu SlowFood-CE. Wprawdzie większość działań w ramach projektu została wykonana do połowy 2020 r., ale oficjalnie projekt został rozliczony i zamknięty z końcem kwietnia 2021. Dlatego czas na małe podsumowanie. W trudnym dla gastronomii roku, warto przypomnieć o wyjątkowych produktach regionalnych, z których można komponować wyjątkowe dania.
Światowy dzień turystki kulinarnej
2021-04-16
Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.
W te święta też zamawiam online! Wielkanocna mapa dla przedsiębiorców
2021-03-10
Kraków ponownie uruchamia zgłoszenia do mapy świątecznej, proponującej tym razem produkty wielkanocne, takie jak np. stroiki, pisanki, haftowane obrusy czy wielkanocne potrawy i wypieki. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą z Krakowa lub okolicznych gmin, zapraszamy do prezentacji swojego wielkanocnego asortymentu przez wypełnienie krótkiej ankiety zgłoszeniowej na stronie www.rynek.krakow.pl lub pod poniższym linkiem. Uruchomienie wielkanocnej wersji mapy planowane jest na połowę marca.