Kulinarne dziedzictwo Krakowa
![Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie Winnica Wawel](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/476824/frame_9_3501621924.jpg)
Miasto „winne” od wieków, czyli historia trunku w Krakowie
2024-04-15
Kraków kojarzy się z bogatą historią, zabytkami, początkami polskiej państwowości, ale czy wiedzieliście, że posiada też wielowiekowe związki z winem? Zapraszamy do lektury!
![Tradycje karnawałowe Krakowa Pączki](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/409574/9.jpg)
Tradycje karnawałowe Krakowa
2022-02-11
Bale kostiumowe, rauty, reduty, maskarady, wystawne uczty i huczne biesiady… karnawał w Krakowie świętowano barwnie i z rozmachem. Obchodzony od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej, rozpoczynającej okres przygotowań do Wielkanocy, ma swoje początki w starożytnych obrzędach związanych ze świętowaniem nadejścia wiosny.
![Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/384927/9.jpg)
Podano do stołu! Kolejne spotkanie kulinarne online
2021-04-07
Jakich naczyń używano w domu mieszczańskim w okresie nowożytnym (XVI–XVIII w.)? Jaka zastawa gościła na stołach uboższych mieszkańców, a jakiej używali zamożniejsi? Kto i gdzie w Krakowie wytwarzał naczynia i gdzie można było je nabyć? Odpowiedzi na te pytania będzie można uzyskać podczas spotkania online pt. „Naczynia i sztućce w dawnym domu i w gospodzie” w ramach cyklu „Podano do stołu!”
![Zielniki: cieciorka, kuczmerka i sprośne mięsa](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/358690/frame_9_2377136718.png)
Zielniki: cieciorka, kuczmerka i sprośne mięsa
2020-05-06
Informacje o tym, co jedli mieszkańcy Krakowa w czasie renesansu możemy czerpać z zielników.
![Dawny Kraków na słodko: torty, pierniki i serniki](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/358688/frame_9_3850965163.png)
Dawny Kraków na słodko: torty, pierniki i serniki
2020-04-30
Pischinger, Sacher, sernik, strudel, pierniki – te słodkości po dziś dzień są lubiane przez mieszkańców Krakowa. Miasto nadal słynie z cukierni i kawiarni, w których można zjeść znakomite ciasta.
![Obwarzanki, kukiełki i chleb prądnicki – pieczywo z historią](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/358679/9.jpg)
Obwarzanki, kukiełki i chleb prądnicki – pieczywo z historią
2020-04-22
Kraków wciąż może poszczycić się sporą liczbą piekarni, w których chleb powstaje po prostu z mąki, wody i soli, bez użycia polepszaczy. Obok miejsc, które funkcjonują już od dziesiątek lat, pojawiają się kolejne piekarnie, których właściciele rozumieją jak cenny dla polskiego dziedzictwa kulinarnego jest prawdziwy chleb.
![Produkty z Małopolski o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/358677/9.jpg)
Produkty z Małopolski o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym
2020-04-16
Na liście polskich nazw zarejestrowanych w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności znajdują się 42 produkty. Sporo z nich to specjały zgłoszone przez małopolskich producentów.
![Produkty z Małopolski o Chronionej Nazwie Pochodzenia](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/358675/9.jpg)
Produkty z Małopolski o Chronionej Nazwie Pochodzenia
2020-04-16
Na liście polskich nazw zarejestrowanych w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności znajdują się 42 produkty. Sporo z nich to specjały zgłoszone przez małopolskich producentów.
![Kaszka krakowska - z tatarskiej jurty na dwór królewski](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/350259/frame_9_111240985.jpg)
Kaszka krakowska - z tatarskiej jurty na dwór królewski
2019-12-19
“Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów” - głosi dziecięca rymowanka. Jak się okazuje, jest w niej sporo prawdy. Przyjrzyjmy się popularnej niegdyś w Krakowie kaszce krakowskiej.
![Boże Narodzenie w dawnym Krakowie](http://plikimpi.krakow.pl//zalacznik/324060/frame_9_627608631.jpg)
Boże Narodzenie w dawnym Krakowie
2018-12-20
Trudno mówić o jednym menu typowo krakowskiej wigilii, gdyż miasto to podlegało wielu wpływom. Na krakowski stół wigilijny trafiły więc potrawy z Ukrainy lub z Rusi, czy ze słynącego ze słodyczy Wiednia.