Wydarzenia planowane w 2019 roku
Kraków świętuje otrzymanie tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 roku, przyznanego przez Europejska Akademię Gastronomiczną, na czele z jej Prezydentem – Rafaelem Ansonem.
Miasto od stuleci cenione za wartości dziedzictwa kultury staje się teraz także europejskim centrum dziedzictwa kulinarnego i miejscem, gdzie można spróbować wybornych dań kuchni regionalnej.
W ramach świętowania Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej, w Krakowie zostanie zorganizowanych szereg wydarzeń promocyjnych i edukacyjnych adresowanych różnym grupom odbiorców: mieszkańcom i turystom, specjalistom i pasjonatom dobrej kuchni oraz wszystkim zainteresowanym tradycjami kulinarnymi.
Co nasz czeka?
Pikniki, konferencje, konkursy, gale i pokazy kulinarne oraz wiele innych atrakcji…
MARZEC
Krakowskie Zapusty
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva, św. Wawrzyńca 12
3 marca
www.kulinarny.krakow.pl
XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych - „Kulinarne Dziedzictwo”
7-9 marca
Gala Diner XX Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych - „Kulinarne Dziedzictwo”
8 marca
Wstęp za zaproszeniami
Gala Konkursu XVIII Małopolskiego Konkursu Kucharsko-Cukierniczego
28 marca od godziny 13:00
ITB Berlin-największe na świecie targi turystyczne
Prezentacja kulinarna
6-10 marca
Spotkanie pod nazwą "KUCHNIA PO KRAKOWSKU. Wieczór pod batutą Leszka Mazana"
Termin spotkania: 16 marca 2019 r. godz. 19:00
Miejsce spotkania: Restauracja BAROQUE food & style (ul. św. Jana 16)
Posiedzenie Zarządu Europejskiej Akademii Gastronomicznej
Po raz pierwszy w Krakowie odbędzie się posiedzenie Zarządu Akademii, połączone ze spotkaniami z przedstawicielami krakowskiej branży gastronomicznej oraz turystycznej
22 marca
KWIECIEŃ
Slow Food Masterclass , część I – warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami
Konferencja Made Restaurant
12 kwietnia
Wstęp za zaproszeniami
www.forsolutions.pl/krakow
MAJ
Smaki Lwowa - ukraiński wieczór z Robertem Makłowiczem
10 maja, Restauracja Baroque Food & Style
Wydarzenie odpłatne. Szczegóły na Facebooku
Święto Obwarzanka
18 maja, Mały Rynek
Cykl wydarzeń promocyjno-edukacyjnych
Slow Food Masterclass , część II– warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami
CZERWIEC
Jarmark Świętojański 14-16 czerwca
Kilkudniowe wydarzenie plenerowe w stylistyce historycznej, nawiązujące do tradycji dworskich
Slow Food Masterclass , część III– warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami
Wystawa "Wieża smaków"
18 czerwca - 13 października, Wieża Ratuszowa, Rynek Główny 1
Ekspozycja będzie zorganizowana na trzech kondygnacjach Wieży Ratuszowej. Wystawę otwiera „Biesiada staropolska”, której temat został osnuty wokół wątków związanych z obyczajowością organizowania uczt od średniowiecza do końca okresu nowożytnego, ze szczególnym uwzględnieniem pozycji i specyfiki Krakowa. Kolejna część wystawy, „Na krakowskim rynku”, poświęcona będzie przede wszystkim dostępnej lokalnie dawnej kuchni popularnej i ubogiej. Akcent położony zostanie na historię obwarzanka. Zaprezentowany będzie również wątek związany z funkcjonowaniem i rolą karczm, jako najstarszych form działalności branży gastronomicznej, a przy okazji także temat trunków - przede wszystkim piwa.
Ostatnia część wystawy - „W dobrym smaku”- koncentrować się będzie na obecności cukru w jadłospisie i przemian jakie za sprawą tego składnika nastąpiły poczynając od XVIII wieku. Powstaniu pierwszych kawiarni i cukierni, a także restauracji, towarzyszyły zmiany obyczajowe.
LIPIEC-SIERPIEŃ
Pikniki Krakowskie
Powrót do tradycji krakowskich majówek i wspólnego biesiadowania w zielonych przestrzeniach miasta
Slow Food Masterclass , część IV– warsztaty i spotkanie z chefem- członkiem inicjatywy Slow Food Chefs’ Alliance (wspólnie ze Slow Food International)
Wstęp za zaproszeniami
Festiwal Pierogów
Pierogami kuchnia polska stoi! Kilkudniowe ucztowanie, warsztaty i konkursy kulinarne
WRZESIEŃ
Plac Handelka - Chleb i Przyjaciele
8 września, godz. 11-17, ul. św. Filipa 16
Targ produktów regionalnych, warsztaty oraz spotkania z producentami. Projekt Chleb i przyjaciele jest jednym z wydarzeń organizowanych w ramach działania pilotażowego projektu Slow Food CE
Historyczny Stół Kulinarny
17 września, Hotel Stary w Krakowie
Spotkanie "Kuchnia Krakowska", wydarzenie będące częścią programu „Polskie Skarby Kulinarne”. Spotkanie ma charakter zamknięty, wstęp za zaproszeniami. Organizator wydarzenia: Makro Cash&Carry Polska. Więcej informacji: www.polskieskarby.pl
Inauguracja drugiej Akademii Inspiracji MAKRO
26 września, ul. Jasnogórska 2, Kraków
Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. Spotkanie ma charakter zamknięty, wstęp za zaproszeniami.
PAŹDZIERNIK
Vinci Dining
3 października, Restauracja Szara Gęś
Wydarzenie kulinarne inspirowane postacią i twórczością Leonarda da Vinci w 500 rocznicę śmierci geniusza renesansu. Organizatorzy: Restauracja Szara Gęś, Fiorentina, Dom Polski wraz z magazynem Food&Friends. Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. Wydarzenie ma charakter zamknięty, wstęp za zaproszeniami.
Europejski Kongres Gastronomiczny
25 października
Wstęp za zaproszeniami
Wegańska kolacja degustacyjna
25 października, Halicka Eatery&Bar
Szefowie Milosz Kowalski (Halicka) i Przemysław Klima (Bottiglieria 1881) przygotują specjalną kolację degustacyjną. Wydarzenie ma charakter zamknięty, konieczna jest wcześniejsza rezerwacja. Szczegóły na Facebooku. Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”.
LISTOPAD
Inauguracja Krakowskiego Szlaku Kulinarnego
14 listopada, ul. Jasnogórska 2
Krakowski Szlak Kulinarny powstał w ramach programu edukacyjnego p.t. Polskie Skarby Kulinarne prowadzonego przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. MAKRO Polska – Partner projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019
www.szefdlamlodych.pl
Ogólnopolski Test Kulinarny dedykowany uczniom szkół gastronomicznych
15 listopada , ul. Jasnogórska 2
Wydarzenie organizowane w ramach projektu „Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019”. MAKRO Polska – Partner projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019 www.szefdlamlodych.pl
Finał Konkursu Bocuse d`Or
Finał polskiej selekcji najbardziej prestiżowego na świecie konkursu kulinarnego
21-22 listopada
Wstęp za zaproszeniami
2020
Terroir Hospitality, międzynarodowe wydarzenie dla branży gastronomicznej
Trwają ustalenia z Organizatorem. Przypuszczalny termin: czerwiec 2020.
Wstęp za zaproszeniami
www.terroirsymposium.com