Wydarzenia

Światowy dzień turystki kulinarnej

Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej (World Food Travel Day) to ogólnoświatowe święto odbywające się co roku 18 kwietnia, promujące lokalne i regionalne tradycje kulinarne. Tradycję tą zainicjowała World Food Travel Association w 2019 roku. Tegoroczna edycja będzie wyjątkową ze względu na to iż, odbywa się w czasach pandemii, a także dlatego że Polska po raz pierwszy przyłącza się do świętowania.

W te święta też zamawiam online! Wielkanocna mapa dla przedsiębiorców2

Kraków ponownie uruchamia zgłoszenia do mapy świątecznej, proponującej tym razem produkty wielkanocne, takie jak np. stroiki, pisanki, haftowane obrusy czy wielkanocne potrawy i wypieki. Jeżeli jesteś przedsiębiorcą z Krakowa lub okolicznych gmin, zapraszamy do prezentacji swojego wielkanocnego asortymentu przez wypełnienie krótkiej ankiety zgłoszeniowej na stronie www.rynek.krakow.pl lub pod poniższym linkiem. Uruchomienie wielkanocnej wersji mapy planowane jest na połowę marca.

Akcja „Pączki i chrusty na Krakowskie Zapusty”!

Z okazji Krakowskich Zapustów Miasto Kraków przygotowało w tym roku wyjątkową niespodziankę dla dzieci z miejskich placówek opiekuńczo–wychowawczych. Już 15 i 16 lutego placówki otrzymają  słodkie paczki przygotowane przez 10 krakowskich restauracji. Akcja  organizowana jest przez  Wydział ds. Turystyki we współpracy z Małopolską Organizacją Turystyczną w ramach wspierania branży gastronomicznej, która ucierpiała z powodu pandemii.

Interaktywna pocztówka z życzeniami z Krakowa

Kraków przygotował innowacyjną niespodziankę na święta. W internecie emitowana jest świąteczna reklama, która umożliwia przesłanie życzeń z Krakowa. Klikając w pojawiający się na ekranie telefonu banner, przenosimy się do interaktywnej pocztówki, którą możemy spersonalizować poprzez wstawienie własnego selfie.

II Konferencja Kryzysowa dla Gastronomii Made For Restaurant on-line 2020 Master Class „Sztuka przetrwania”

Sytuacja w gastronomii zmienia się bardzo dynamicznie, a ludzie związani z branżą muszą wykazać się elastycznością i szybką reakcją na zmiany. Próbując odnaleźć się w nowej sytuacji, zadają sobie pytania: jak działać? Jaką ścieżkę biznesową obrać, by przeprowadzić firmę przez pełen wyzwań czas? Odpowiedzi na nie przyniosła II Konferencja Kryzysowa dla Gastronomii Made for Restaurant On-line 2020 – Master Class Sztuka Przetrwania. 

Czym żyje Kulinarny Kraków we wrześniu?

Początek września niezmiennie kojarzy nam się z powrotem do pracy i nauki i odliczaniem dni do jesieni. W kulinariach zaś, dojrzałe, późne lato to najpiękniejszy, najbardziej obfity czas - czas plonów i start nowego sezonu kulinarnych wydarzeń.

Zwiedzaj Kraków i zasmakuj w rabatach!

Już od lipca Kraków ma dla zwiedzających coś specjalnego! Kartę #zwiedzajKrakow. Daje ona dostęp do 20-procentowych rabatów na rozmaite atrakcje turystyczne i może się ona stać nie lada gratką rówineż dla smakoszy, bo do akcji przystąpiło już 48 krakowskich kawiarni i restauracji.

Krakowskie Zapusty - wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!

W niedzielę 23 lutego w Starej Zajezdni Kraków by De Silva odbyła się trzecia edycja Krakowskich Zapustów.  Pomimo deszczowej pogody frekwencja dopisała. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami - to wszystko czekało na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Obwarzanek z solą czy ze szparagami? Wyniki konkursu

Czy trudno jest ulepić obwarzanka? Najmłodsi adepci rzemiosła piekarskiego udowodnili, że przygotowanie obwarzanków może być świetną zabawą. A uczniowie szkół gastronomicznych pokazali, że ten krakowski wypiek może być podstawą przekąski promującej dziedzictwo kulinarne regionu. Wszystko to podczas Święta Obwarzanka, które odbyło się 18 maja na Małym Rynku.

XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Za nami XX Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, w którym wzięli uczniowie z 27 szkół z całego świata. W tym roku wiodącym tematem było dziedzictwo kulinarne.